volim zdravlje

Gljivice na noktima: kako se zaraziti i kako se liječiti.

Ako patite od gljivica na noktima (onikomikoza), sada se možete smiriti. U većini slučajeva moguće je riješiti se gljivica u samo nekoliko dana. Evo kako se najbolje liječiti i što možete učiniti sami kako biste izbjegli ponavljanje. Prije svega, trebali biste znati da gljivice noktiju nisu spolno prenosive bolesti.

To je uobičajena infekcija uzrokovana gljivicama. Te se gljivice mogu zalijepiti za kožu ili ispod noktiju i dovesti do infekcije. U većini slučajeva, gljivice noktiju su bezopasne i napreduju bez komplikacija. Međutim, u teškim slučajevima može dovesti do boli, svrbeža i upale. Dobra vijest je da je u većini slučajeva moguće riješiti se gljivica na noktima u samo nekoliko dana. Evo nekih od najučinkovitijih opcija liječenja:

1. Kreme ili masti protiv gljivica Ovi lijekovi se primjenjuju izvana i obično se mogu nabaviti u ljekarnama bez recepta. Kreme ili masti protiv gljivica sadrže aktivne sastojke poput klotrimazola ili mikonazola koji sprječavaju razmnožavanje gljivica. Obično se ti lijekovi moraju nanositi na zahvaćene nokte i kožu oko noktiju dva do tri puta dnevno. Liječenje obično traje oko četiri tjedna.

2. Oralni antifungici Ovi lijekovi se uzimaju u obliku tableta i mora ih propisati liječnik. Aktivni sastojci ovih lijekova (kao što su flukonazol ili terbinafin) napadaju gljivice, sprječavajući njihovo razmnožavanje. Liječenje obično traje oko četiri do šest tjedana.

3. Lasersko liječenje U teškim slučajevima gljivica na noktima može biti potrebno lasersko liječenje. U ovom tretmanu, snažna laserska zraka usmjerena je na zahvaćeni nokat kako bi se ubile gljivice. Tretman obično traje svega nekoliko minuta i potrebno ga je ponoviti nekoliko puta kako bi se postigao željeni učinak.

1. Što su gljivice na noktima?

Gljivice na noktima je uobičajeno stanje koje uzrokuje gljivica ili gljivica. Infekcija obično zahvaća jedan ili više noktiju i uzrokuje da nokat postane žut, smeđi ili bjelkast. Gljivice na noktima također se mogu proširiti na okolna područja kože, uzrokujući svrbež, bol i crvenilo.

2. Kako se dobivaju gljivice na noktima?

Gljivice na noktima je uobičajeno stanje uzrokovano gljivicama. Do infekcije obično dolazi izravnim kontaktom s uzročnikom, na primjer u javnim kupaonicama ili svlačionicama. U rijetkim slučajevima do infekcije može doći i putem kontaminirane vode ili tla. Gljivice na noktima nisu zarazne, što znači da ih ne možete dobiti kontaktom sa zaraženom osobom.

3. Simptomi gljivica na noktima

Gljivice na noktima česta je infekcija koja se lako prenosi. Simptomi mogu biti različiti, od blagog svrbeža do jake boli. U teškim slučajevima, gljivice na noktima mogu čak dovesti do trovanja krvi. Prvi znakovi gljivične infekcije noktiju često su manji. Pacijenti često tek kad se nokat promijeni ili deformira, primijete da nešto nije u redu.

U većini slučajeva infekcija počinje na jednom ili dva nokta. Zahvaćeni nokti postaju žućkasti ili smećkasti i počinju se savijati. S vremenom postaju krti i grubi. Ako se gljivice noktiju ne liječe, mogu se proširiti na druge nokte ili na kožu oko noktiju. U teškim slučajevima, gljivice noktiju mogu čak uzrokovati trovanje krvi.

gljivice noktiju

OVDJE MOŽETE PRONAĆI VIŠE INFORMACIJA O PROIZVODU

4. Mogućnosti liječenja gljivica noktiju

Gljivice na noktima je uobičajeno i neugodno stanje koje je često teško liječiti. Međutim, postoje neke mogućnosti liječenja koje mogu pomoći u borbi protiv gljivica i ublažiti simptome. Antifungici su lijekovi koji ubijaju gljivice. To uključuje terbinafin (Lamisil) i itrakonazol (Sporanox). Lijekovi protiv gljivica dostupni su u obliku tableta ili krema i obično se primjenjuju jednom ili dva puta dnevno.

Liječenje obično traje četiri do šest tjedana. Laserski tretmani također mogu biti od pomoći u borbi protiv gljivica na noktima. U ovom postupku, laserska zraka je usmjerena na zahvaćeni nokat kako bi se ubile gljivice. Međutim, laserski tretmani su skupi i još nije sasvim jasno koliko su učinkoviti. Druga mogućnost liječenja je korištenje UV svjetla. U ovom postupku, UV svjetlo je usmjereno na zahvaćeni nokat kako bi se ubile gljivice.

Međutim, tretmani UV svjetlom skupi su i nije sasvim jasno koliko su učinkoviti. U teškim slučajevima gljivica na noktima može biti potrebno kirurško liječenje. U tom slučaju, zahvaćeni nokat se uklanja. Međutim, kirurški zahvati često su bolni i postoji opasnost od ponovnog pojavljivanja gljivica.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert