volim zdravlje

Gljivice noktiju ispod nokta

Gljivice na noktima česta su bolest koja može pogoditi i tinejdžere i odrasle. Gljivična bolest nije opasna, ali može biti vrlo neugodna i izazvati bol. Gljivice na noktima su zarazne i mogu se brzo širiti. Kako biste izbjegli infekciju, važno je promatrati pravilnu njegu noktiju. Gljivice noktiju su infekcije noktiju uzrokovane gljivicama.

Infekcija se može proširiti na sve nokte, ali obično zahvaća samo jedan ili dva nokta. Gljivice noktiju obično se nalaze na noktima nogu. Infekcija obično počinje na jednom ili dva nokta, a zatim se širi na ostale nokte. Gljivice na noktima nisu opasne, ali mogu biti vrlo neugodne i bolne. Simptomi gljivica na noktima su lomljivi, žućkasti ili zelenkasti nokti. Nokti mogu postati grubi i ljuskavi te se ljuštiti s ležišta nokta.

U uznapredovalim slučajevima nokti se mogu potpuno odvojiti. Gljivice na noktima nisu samo ružne, već mogu biti i vrlo bolne. Infekcija je zarazna i lako se širi. Kako biste izbjegli infekciju, važno je promatrati pravilnu njegu noktiju. Gljivice noktiju obično se prenose izravnim kontaktom s uzročnikom bolesti. Gljivice žive u toplim i vlažnim okruženjima i lako se šire u bazenima, saunama ili svlačionicama.

Širenju gljivica na noktima nogu pridonose i tijesne cipele. Budući da je infekcija zarazna, osobe s gljivicama na noktima nogu trebaju redovito njegovati i liječiti nokte kako bi izbjegle širenje infekcije. Postoje brojne mogućnosti kada je u pitanju liječenje gljivica na noktima. Prvo biste trebali posjetiti svog liječnika kako biste postavili dijagnozu.

Vaš liječnik će vam preporučiti koja je metoda liječenja najbolja za vas. U mnogim slučajevima propisano je liječenje gljivicama protiv gljivica. Lijekovi protiv gljivica dostupni su u obliku tableta ili krema i obično se primjenjuju tijekom razdoblja od četiri do šest tjedana. U teškim slučajevima može biti potrebno kirurško liječenje za uklanjanje zahvaćenih noktiju. Kako biste spriječili infekciju gljivicama noktiju, trebali biste slijediti ove savjete: – Uvijek nosite čiste cipele i čarape. – Redovito mijenjajte čarape i svaki dan temeljito prozračite cipele.

gljivice noktiju ispod nokta

OVDJE MOŽETE PRONAĆI VIŠE INFORMACIJA O PROIZVODU

1. Gljivice na noktima: uzroci

Kako gljivice noktiju dolaze ispod nokta? Uzroci su različiti i često nejasni. U mnogim slučajevima uzrok je oslabljen imunološki sustav. Nehigijenski uvjeti, pojačano znojenje ili smanjena cirkulacija također mogu dovesti do toga da se gljivica zalijepi za nokat i razmnoži.

2. Gljivice noktiju: simptomi

Gljivice noktiju česta su zarazna bolest koja prvenstveno zahvaća nokte na rukama i nogama. Simptomi uključuju lomljive, žućkaste ili crvenkaste nokte. Ali gljivice na noktima također mogu uzrokovati svrbež, bol i upalu. U teškim slučajevima, gljivice na noktima mogu čak dovesti do trovanja krvi.

3. Gljivice na noktima: mogućnosti liječenja

Gljivice na noktima česta su infekcija koja se lako liječi. Postoji nekoliko opcija liječenja koje će vam pomoći da se riješite gljivica i da vaši nokti ponovno izgledaju zdravo. Lokalni lijekovi: Ovi lijekovi se nanose na zahvaćene nokte i bore se protiv gljivica. Dolaze u obliku krema, sprejeva ili losiona i potrebno ih je nanositi nekoliko puta dnevno prema uputama liječnika. Antifungici:

Ovi lijekovi se uzimaju u obliku tableta i bore se protiv gljivica iznutra. Najčešći lijekovi protiv gljivica na noktima su flukonazol i terbinafin. Potrebno ih je uzimati jednom ili dva puta dnevno prema uputama liječnika. Laserska terapija: Ovo je nova metoda liječenja koja još nije u potpunosti istražena.

Kod laserske terapije, poseban laser se usmjerava na zahvaćene nokte u borbi protiv gljivica. Tretman je potrebno ponoviti nekoliko puta kako bi se postigao željeni učinak. Kirurško liječenje: U težim slučajevima liječnik može kirurški intervenirati i ukloniti zahvaćeni nokat. Međutim, to je potrebno samo u rijetkim slučajevima.

4. Spriječite gljivice na noktima – savjeti za prevenciju

Gljivice na noktima česta su bolest koja se javlja uglavnom u jesen i zimi. Gljivice uspijevaju u vlažnom i toplom okruženju i brzo se razmnožavaju. Gljivice na noktima su zarazne, pa se lako mogu prenijeti na druge ljude. Stoga, kako biste spriječili infekciju gljivicama noktiju, trebali biste slijediti neke jednostavne savjete.

• Držite nokte čistima i suhima. Redovito perite ruke i njegujte nokte. Koristite blagu sapunastu vodu i temeljito osušite ruke.

• Nosite cipele od prirodnih materijala koji propuštaju zrak. Cipele od plastike ili kože idealne su za upijanje vlage i tako mogu pridonijeti razvoju gljivica.

• Ne koristite četke ili spužve prilikom kupanja ili tuširanja jer mogu iritirati i oguliti kožu. Umjesto toga koristite mekanu krpu ili krpu za pranje.

• Temeljito osušite stopala, posebno između prstiju. Ako je moguće, neka vam se stopala osuše na zraku ili nosite pamučne ili lanene čarape kako bi koža mogla disati.

• Koristite samo čiste ručnike i čarape. Operite ručnike nakon svake uporabe u perilici rublja na minimalno 60 stupnjeva Celzijevih kako biste ubili klice i gljivice. Mijenjajte čarape svaki dan kako biste izbjegli infekciju.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert