Koji su uzroci jutarnjih bolova u nogama i stopalima?

Mogući uzroci jutarnjih bolova u nogama i stopalima Nekoliko je uzroka jutarnjih bolova u nogama i stopalima. Jedan od mogućih uzroka je spavanje na neravnoj površini, što može dovesti do grčeva u mišićima. Čak i ako se noću ne krećete, mišići vam se mogu grčiti.

To je osobito često kod ljudi koji pate od reume ili artritisa. Drugi mogući uzrok jutarnjih bolova u nogama i stopalima je nedostatak tjelovježbe. Ako se ne krećete dovoljno, mišići vam se mogu grčiti. Vježbanje pomaže u opuštanju mišića i poboljšanju cirkulacije krvi.

1. Uzroci bolova u nogama i stopalima

Bolovi u nogama i stopalima čest su problem mnogih ljudi. To se često pripisuje dobi ili nedostatku tjelovježbe. Zapravo, i drugi čimbenici mogu biti uzrok boli u nogama i stopalima.

Jedan od mogućih uzroka bolova u nogama i stopalima je neravnoteža u razinama kalcija u tijelu. Kalcij je neophodan za zdrave kosti i zube. Ako tijelo apsorbira premalo kalcija, to može uzrokovati bolove u nogama i stopalima.

Drugi razlog za bolove u nogama i stopalima mogu biti ozljede ili bolesti kostiju ili zglobova. Osteoartritis, giht i reumatizam česti su uzroci bolova u nogama i stopalima. Infekcija kože ili mekog tkiva također može uzrokovati bolove u nogama i stopalima.

Ponekad su neurološke bolesti uzrok bolova u nogama i stopalima. To uključuje oštećenje živaca, multiplu sklerozu (MS) i Parkinsonovu bolest. Problemi s cirkulacijom također mogu uzrokovati bolove u nogama i stopalima. Tada patite od takozvanog „sindroma hladnih nogu“. U rijetkim slučajevima tumori su također uzrok bolova u nogama i stopalima.

Obično su to benigni tumori, ali i maligni tumori mogu uzrokovati takve bolove. Ako imate bolove u nogama i/ili stopalima, uvijek se trebate posavjetovati s liječnikom kako biste utvrdili točan uzrok. To je jedini način da se započne ispravno liječenje.

2. Kako možete ublažiti ovu bol?

Ako patite od jutarnjih bolova u nogama i stopalima, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste pronašli olakšanje. Prije svega, trebali biste se pobrinuti da pijete dovoljno vode. Dehidracija može uzrokovati bolove u nogama, osobito ako puno sjedite ili stojite.

Također biste trebali preispitati svoju prehranu i pobrinuti se da unosite dovoljno hranjivih tvari kao što su kalcij, vitamin D i magnezij. Ove hranjive tvari važne su za zdravlje vaših kostiju i zglobova. Redovito vježbanje također može poboljšati cirkulaciju krvi u nogama, čime se smanjuje bol.

Kompresijske čarape također mogu pomoći povećanjem protoka krvi i smanjenjem oteklina. Razmislite o uzimanju lijekova protiv bolova ako je potrebno. Acetaminophen (Tylenol) ili ibuprofen (Advil) mogu pomoći kod blage do umjerene boli. Ako ove mjere ne pomognu, možda imate medicinski problem koji zahtijeva liječenje. U tom slučaju svakako trebate posjetiti liječnika.

DODATNE INFORMACIJE O PROIZVODU MOŽETE PRONAĆI OVDJE

3. Što možete učiniti protiv boli?

Ako patite od jutarnjih bolova u nogama i stopalima, možete isprobati neke jednostavne kućne lijekove za ublažavanje boli. Ovo sadrži:

– Hlađenje: Stavite hladan oblog ili krpu na bolna mjesta. To može ublažiti bol i smanjiti upalu.

– Masaža: Masirajte zahvaćena područja prstima ili masažerom. To potiče cirkulaciju krvi i opušta mišiće.

– Vježbe: Krećite se što je više moguće. To potiče cirkulaciju krvi i daje fleksibilnost mišićima.

– Vježbe istezanja: Radite vježbe istezanja nogu i stopala kako biste istegnuli i opustili mišiće.

– Podignite: Podignite noge ako većinu vremena provodite sjedeći ili stojeći. To potiče cirkulaciju krvi i smanjuje otekline. Ako slijedite ove savjete, bolovi u nogama i stopalima trebali bi nestati u tren oka. Međutim, ako potraju ili se čak pogoršaju, trebali biste posjetiti liječnika kako biste isključili druge uzroke.

4. Vježbe za bolove u nogama

Postoji nekoliko vježbi koje vam mogu pomoći ako patite od bolova u nogama i stopalima. Vježbanje može potaknuti protok krvi, što zauzvrat može ublažiti bol. Učinkovite vježbe su:

– Istezanje nožnih prstiju: Sjednite na stolicu i ispružite zahvaćenu nogu. Prstima uhvatite nožne prste i povucite ih što je više moguće. Zadržite položaj 10 sekundi i ponovite 5 puta.

– Zamah noge: Stanite na stubište ili drugu povišenu površinu. Poduprite se rukama o zid ili ogradu i podignite prednju nogu tako da samo stražnja noga bude na stepenici.

Sada se ljuljajte naprijed-natrag i osjetite kako vam se mišići nogu napinju i opuštaju. Ponovite vježbu 10 puta. – Čučanj: Stanite sa stopalima blago razmaknutim u širini ramena i savijte koljena dok vam bedra ne budu paralelna s podom. Ostanite u ovom položaju 5 sekundi, a zatim polako ponovno ustanite. Ponovite vježbu 5 puta.

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

The maximum upload file size: 384 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here