Liječite reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis jedan je od najčešćih tipova artritisa. Bolest uglavnom pogađa starije osobe, ali se može javiti i kod mlađih osoba. Reumatoidni artritis je kronična bolest koja se ne može izliječiti, ali se može dobro kontrolirati pravilnim liječenjem.

Liječenje reumatoidnog artritisa ima za cilj ublažiti bol, poboljšati pokretljivost i spriječiti progresiju bolesti. Postoji nekoliko opcija liječenja koje se mogu koristiti pojedinačno ili u kombinaciji. Pravilno liječenje ovisi o simptomima i težini stanja. Lijekovi Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) su lijekovi koji mogu ublažiti bol i smanjiti upalu. NSAIL su dostupni u obliku tableta ili kao krema ili mast. Obično se uzimaju jedan do tri puta dnevno. Neki NSAID-ovi dostupni su u slobodnoj prodaji, dok je za druge potreban recept. NSAIL mogu uzrokovati nuspojave kao što su bolovi u trbuhu, zatvor ili proljev. Stoga ih ne treba uzimati dulje od nekoliko dana bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Kortikosteroidi su lijekovi koji smanjuju upalne reakcije u tijelu.

Kortikosteroidi djeluju vrlo brzo i učinkovito protiv upale, ali su indicirani samo kratko vrijeme jer mogu imati teške nuspojave. Kortikosteroidi se daju u obliku tableta ili injekcija i smiju se koristiti samo pod liječničkim nadzorom. Imunosupresivi su lijekovi koji suzbijaju imunološki sustav i stoga mogu smanjiti upalu.

Imunosupresivi se obično koriste samo u teškim slučajevima reumatoidnog artritisa jer mogu povećati rizik od infekcije. Imunosupresivni lijekovi se daju u obliku tableta ili u obliku injekcija i smiju se koristiti samo pod liječničkim nadzorom. Biološki lijekovi su lijekovi koji ciljano djeluju na specifične stanice imunološkog sustava kako bi smanjili upalu. Biološki lijekovi obično se koriste samo u teškim slučajevima reumatoidnog artritisa jer mogu povećati rizik od infekcije. Biološki lijekovi se daju injekcijama i smiju se koristiti samo pod liječničkim nadzorom. Fizioterapija Fizioterapija pomaže ublažiti bol i poboljšati pokretljivost.

1. Uzroci reumatoidnog artritisa

Reumatoidni artritis je bolest koja oštećuje zglob i uzrokuje jaku bol. Uzroci bolesti nisu u potpunosti razjašnjeni, ali se vjeruje da je autoimuna. To znači da imunološki sustav tijela napada i uništava zglobove. Ova autoimuna reakcija može biti potaknuta iz raznih razloga. Na primjer, virusna infekcija može oštetiti zglobove i uzrokovati da ih imunološki sustav napadne. Genetski čimbenici također igraju ulogu u razvoju bolesti.

Ako netko u vašoj obitelji već ima reumatoidni artritis, imate veći rizik od razvoja bolesti. Simptomi reumatoidnog artritisa Simptomi reumatoidnog artritisa slični su onima drugih oblika artritisa. Zglobovi bole i otečeni su. Može doći do ograničenja kretanja.

Bolest se može razvijati polako ili se pojaviti iznenada. Bolest obično počinje između 40. i 50. godine života, ali može zahvatiti i mlađe osobe. Mogućnosti liječenja reumatoidnog artritisa Srećom, danas postoje mnoge mogućnosti liječenja reumatoidnog artritisa koje mogu ublažiti simptome i zaustaviti bolest. Liječenje ovisi o težini bolesti i individualnim potrebama bolesnika. U nekim slučajevima za jačanje zglobova dovoljni su lijekovi protiv bolova i redovita tjelovježba. Međutim, u drugim je slučajevima potrebno liječenje lijekovima za kontrolu bolesti.

Lijekovi koji se mogu koristiti za reumatoidni artritis uključuju protuupalne lijekove (NSAID), kortikosteroide i antagoniste TNF-alfa. NSAID-ovi pomažu smanjiti bol i upalu. Kortikosteroidi imaju snažno protuupalno djelovanje i mogu se koristiti u teškim slučajevima. TNF-alfa antagonisti potiskuju imunološki sustav tijela i sprječavaju ga da napadne zglobove. U rijetkim slučajevima potrebno je operirati bolesnike s reumatoidnim artritisom.

To je obično slučaj kada druge mogućnosti liječenja više nisu učinkovite ili je već došlo do ozbiljnog oštećenja zglobova. Zaključak: Reumatoidni artritis je ozbiljna bolest čiji uzroci još nisu u potpunosti razjašnjeni.

DODATNE INFORMACIJE O PROIZVODU MOŽETE PRONAĆI OVDJE

2. Simptomi reumatoidnog artritisa

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav tijela napada zglobove. To dovodi do upale i boli u zahvaćenim zglobovima. Simptomi reumatoidnog artritisa prvenstveno su bolovi i ukočenost zglobova, često ujutro nakon buđenja. Drugi simptomi reumatoidnog artritisa uključuju umor, gubitak težine, opću slabost i groznicu. Kod nekih ljudi reumatoidni artritis može zahvatiti i druge organe u tijelu, poput pluća ili srca.

U tim slučajevima može doći do nedostatka zraka, tahikardije ili srčane boli. Reumatoidni artritis obično se dijagnosticira fizičkim pregledom i krvnim pretragama. U nekim slučajevima može biti potrebna i rendgenska snimka kako bi se isključile druge bolesti. Liječenje reumatoidnog artritisa prvenstveno je usmjereno na ublažavanje simptoma i sprječavanje ili minimiziranje oštećenja zglobova. U tu se svrhu obično koriste protuupalni lijekovi (NSAID).

3. Mogućnosti liječenja reumatoidnog artritisa

Reumatoidni artritis je bolna i upalna bolest zglobova koja pogađa mnoge ljude tijekom života. Liječenje reumatoidnog artritisa može biti teško jer ne postoji lijek. Međutim, liječenje je usmjereno na ublažavanje boli i smanjenje upale zglobova. Postoji nekoliko lijekova koji mogu pomoći u liječenju reumatoidnog artritisa.

To uključuje nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID), kortikosteroide, imunosupresive i blokatore TNF-alfa. Neki od ovih lijekova se uzimaju na usta, dok se drugi daju injekcijom ili IV. Odabir pravog lijeka ovisi o ozbiljnosti stanja i simptoma. U nekim slučajevima može biti potrebno kirurško uklanjanje zahvaćenog zgloba.

Međutim, to je rijetko potrebno i obično se razmatra tek kada su iscrpljene druge mogućnosti liječenja. Fizioterapija također može biti važan dio liječenja. Može pomoći u ublažavanju boli i poboljšanju pokretljivosti zglobova. Programi vježbanja također mogu pomoći u jačanju mišića oko zgloba, smanjujući stres na zglobu. Dijeta također igra važnu ulogu u liječenju reumatoidnog artritisa.

Važno je jesti zdravu, uravnoteženu prehranu i osigurati dovoljno vitamina i hranjivih tvari. Neka su istraživanja pokazala da određene namirnice poput ribe, češnjaka i đumbira mogu imati protuupalne učinke. U većini slučajeva moguće je uspješno liječiti simptome reumatoidnog artritisa gore navedenim metodama liječenja. Međutim, u teškim slučajevima može biti potrebno bolničko liječenje u bolnici.

4. Zaključak

Reumatoidni artritis je bolno stanje koje pogađa mnoge ljude. Važno je učiti o bolesti i poznavati mogućnosti liječenja. U mnogim slučajevima rana dijagnoza i liječenje mogu ublažiti simptome i zadržati bolest podalje.

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

The maximum upload file size: 384 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here