volim zdravlje

Najčešći znakovi gljivica noktiju na nogama.

Prvi znak gljivica na noktima obično je blaga promjena boje nokta. To može postati žućkasto, smećkasto ili zelenkasto i u početku se može vidjeti samo na jednom ili dva nokta. U uznapredovalim stadijima nokti mogu izgledati vrlo tamni i postati lomljivi. Gljivice na noktima također su često povezane s neugodnim mirisom. Oboljeli stoga trebaju uvijek dobro oprati i osušiti stopala, osobito između prstiju.

Gljivice na noktima na nogama nisu samo neugodne, već mogu predstavljati i zdravstvene rizike. Gljivična infekcija može se proširiti na kožu i uzrokovati ekcem. Rizik od trovanja krvi također se povećava ako se infekcija ne liječi. Gljivice na noktima nisu samo kozmetički problem, one mogu predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike.

1. Koji su znakovi gljivica na noktima?

Gljivice na noktima su infekcija koja se može zakačiti za nokte. Najčešći znakovi gljivica na noktima su obojeni ili lomljivi nokti. Gljivice na noktima također mogu uzrokovati svrbež i bol. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, trebali biste posjetiti svog liječnika kako bi postavio dijagnozu i dobio pravo liječenje.

Gljivice na noktima česta su bolest koja prvenstveno pogađa nokte na rukama i nogama. Znakovi gljivica na noktima su obično smećkasta ili žućkasta promjena boje noktiju, oticanje ili zadebljanje noktiju, crvenilo ili bol oko noktiju. U teškim slučajevima, gljivice noktiju mogu dovesti do infekcija kože.

2. Kako prepoznati gljivice na noktima?

Gljivice noktiju česta su infekcija koja pogađa mnoge ljude. Često je teško prepoznati gljivicu noktiju jer su simptomi slični drugim infekcijama stopala. Međutim, poznavanje nekih znakova i simptoma može vam olakšati uočavanje gljivica na noktima.

Najčešći znakovi i simptomi gljivica na noktima su: – lomljivi ili ispucali nokti – žućkaste ili smećkaste mrlje na noktima – bol ili svrbež oko zahvaćenih noktiju – upaljena koža oko noktiju – debeli, žućkasti ili smećkasti nokti. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova ili simptoma, trebate posjetiti svog liječnika. Vaš će liječnik moći utvrditi imate li gljivice na noktima i propisati vam odgovarajuće liječenje.

3. Koji su najčešći uzroci gljivica na noktima?

Gljivice noktiju česta su bolest koja se javlja osobito u starijoj dobi. Najčešći uzroci su: -izloženost plijesni ili gljivicama (npr. u kupaonicama ili bazenima) -ozljeda nokta ili kože oko nokta (npr. zbog loše manikure ili nošenja tijesnih cipela) -dijabetes melitus ili drugo stanje koje utječe na krvotok poremećena cirkulacija (npr. problemi s cirkulacijom u nogama) – slab imunološki sustav (npr. zbog HIV/AIDS-a, kemoterapije ili određenih lijekova) Ako patite od bilo kojeg od ovih uzroka, imate povećan rizik od gljivica na noktima.

Gljivice noktiju na nogama

OVDJE MOŽETE PRONAĆI VIŠE INFORMACIJA O PROIZVODU

4. Kako spriječiti gljivice na noktima?

Gljivice na noktima česta su bolest koju je lako dobiti, a mogu se proširiti i na druge dijelove tijela. Kako biste spriječili gljivice na noktima, trebali biste slijediti ove savjete:

1. Nosite čiste cipele. Gljivice na noktima mogu se razmnožavati u prljavim ili tijesnim cipelama. Redovito perite cipele blagim deterdžentom i ostavite ih da se osuše na zraku.

2. Održavajte stopala čistima i suhima. Svaki dan perite noge sapunom i toplom vodom. Temeljito ih osušite, posebno između nožnih prstiju. Koristite puder za stopala da upijete vlagu.

3. Nokte odrežite kratko i ravno. Nemojte rezati nokte prekratko jer možete oštetiti kožu oko noktiju. Također, nemojte preduboko rezati kutove noktiju jer to može potaknuti rast gljivica.

4. Ne koristite tuđe škarice za nokte ili turpije. Gljivice na noktima vrlo su zarazne i mogu se lako prenijeti s jedne osobe na drugu. Koristite samo svoje posuđe i nakon upotrebe ga temeljito operite ili dezinficirajte.

5. Koristite čarape i čarape od prirodnih vlakana. Plastika i sintetika mogu iritirati kožu i potaknuti vlagu potrebnu za razmnožavanje gljivica na noktima. Pamučne ili vunene čarape i čarape bolje propuštaju zrak i održavaju stopala suhima.

5. Kako se liječe gljivice na noktima?

Gljivice na noktima mogu se uspješno liječiti različitim metodama liječenja. Najčešći tretmani uključuju lijekove koji se bore protiv gljivične infekcije. Ovi lijekovi se uzimaju tijekom razdoblja od nekoliko tjedana i mogu biti u obliku tableta ili krema. U teškim slučajevima gljivica na noktima, možda će biti potrebno kirurški ukloniti zahvaćene nokte. Nakon operacije obično se na zahvaćena područja nanosi antifungalna mast kako bi se spriječila ponovna infekcija.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert