volim zdravlje

Promijenite cipele i ostavite ih da se osuše: Gljivice na noktima često uzrokuju vlažne cipele.

Stoga je važno što prije skinuti mokru obuću i pustiti je da se dobro osuši.

Posušite cipele odmah nakon nošenja Važno je da cipele osušite odmah nakon nošenja. To sprječava razvoj bakterija i gljivica u cipelama. Ako cipele ne možete odmah osušiti, barem ih izujte i spremite na prozračno mjesto.

Gljivice na noktima česta su bolest stopala koju mogu uzrokovati vlažne ili tijesne cipele. Za prevenciju gljivica na noktima važno je što prije izuti mokru obuću i pustiti je da se dobro osuši. U idealnom slučaju, redovito mijenjajte obuću kako biste spriječili da gljivice zavladaju vašim stopalima i dovedu do infekcije.

1. Gljivice na noktima: uzroci i simptomi

Gljivice na noktima (onihomikoza) je uobičajeno stanje koje uzrokuju gljivice ili gljivice. Infekcija obično zahvaća jedan ili više noktiju na nogama i uzrokuje da nokat postane žućkast ili smećkast. Gljivice na noktima mogu biti vrlo neugodne i proširiti se na druge dijelove tijela. Kako biste spriječili ili liječili infekciju, važno je znati uzroke i simptome gljivica na noktima. Gljivice na noktima često uzrokuju vlažne cipele. Stoga je važno što prije skinuti mokru obuću i pustiti je da se dobro osuši.

Gljivice i kvasci vole vlažna i topla okruženja, pa se lako mogu razviti u vlažnim cipelama. Cipele također treba odmah izuti i dobro osušiti u bazenima, tuševima ili na drugim mjestima gdje se noge mokre. Uske cipele također mogu uzrokovati gljivice na noktima, jer stišću stopala, potičući vlažnost. Uske cipele stoga treba nositi samo dok se noge ne osuše, a zatim ih odmah skinuti. Također treba redovito mijenjati čarape kako bi se spriječila infekcija.

Simptomi gljivica na noktima mogu uključivati ​​žute ili smećkaste mrlje na noktu, nokat može izgledati grubo i slomljeno ili rub nokta može biti podignut. U teškim slučajevima može se srušiti cijeli nokat. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se obratite liječniku jer gljivice na noktima često mogu imati ozbiljne posljedice.

2. Promijenite cipele i ostavite ih da se osuše: Ovako ćete izbjeći gljivice na noktima

Gljivice na noktima često uzrokuju vlažne cipele. Stoga je važno što prije skinuti mokru obuću i pustiti je da se dobro osuši. Promjenom obuće osigurat ćete i da su vam noge uvijek u suhim čarapama. Ako nosite mokre cipele, bakterije mogu lako prodrijeti u kožu i izazvati infekciju.

3. Kućni lijekovi za gljivice na noktima

1. Ocat: Ocat je prirodno antibakterijsko sredstvo, pa može pomoći u sprječavanju ili liječenju gljivica na noktima. Namočite pamučnu krpicu u ocat i omotajte je oko oboljelog nokta. Ostavite da djeluje 10 minuta i potom isperite.

2. Ulje čajevca: Ulje čajevca također je prirodno antibakterijsko sredstvo koje pomaže ubiti gljivice. Natopite vatu u ulju čajevca i nježno utrljajte na zahvaćeni nokat. Ostavite da djeluje 10 minuta i potom isperite.

3. Sok od luka: Sok od luka ima antifungalna svojstva, tako da može pomoći u ubijanju gljivica. Narežite luk i stavite ga na zahvaćeni nokat. Ostavite da djeluje 10 minuta i potom isperite.

Gljivice noktiju vrlo su česta bolest koja se često javlja zbog vlage i nehigijenskih uvjeta. Utoliko je važnije što prije skinuti mokru obuću i ostaviti je da se dobro osuši. To će spriječiti sporulaciju i širenje gljivica. Međutim, ako već patite od gljivica na noktima, možete ih pokušati liječiti kućnim lijekovima. Evo 3 kućna lijeka za gljivice na noktima nogu koja možete isprobati:

1. Ulje čajevca: Ulje čajevca ima antiseptička i antibakterijska svojstva, pa može pomoći u liječenju gljivica na noktima. Da biste to učinili, nanesite nekoliko kapi ulja na zahvaćeni nokat i nježno umasirajte. Ostavite preko noći i isperite sljedeće jutro.

2. Jabučni ocat: Jabučni ocat još je jedan prirodni lijek za gljivice noktiju na nogama. Kiselo okruženje octa sprječava daljnji razvoj gljivica. Da biste to učinili, nanesite malo octa na zahvaćeni nokat i ostavite da djeluje 10-15 minuta. Zatim ga isperite toplom vodom.

3. Kokosovo ulje: Kokosovo ulje ima antifungalna i antibakterijska svojstva i stoga pomaže u liječenju gljivica na noktima. Da biste to učinili, umasirajte malo kokosovog ulja u zahvaćeni nokat i ostavite ga preko noći. Isperite ga sljedećeg jutra toplom vodom.

cipele za gljivice noktiju

OVDJE MOŽETE PRONAĆI VIŠE INFORMACIJA O PROIZVODU

4. Prevencija je najbolji lijek

Kao i kod mnogih bolesti, prevencija je najbolji lijek za gljivice noktiju na nogama. Sljedeći savjeti mogu vam pomoći da izbjegnete zarazu gljivicama:

– Svaki dan temeljito operite i osušite stopala. – Održavajte čistoću između prstiju.

– Svaki dan mijenjajte čarape i cipele.

– Nosite čarape i cipele od prozračnog materijala. – Ostavite cipele da se dobro osuše prije nego što ih ponovno obujete.

– Ne nosite mokru obuću na bosu nogu. – Nosite samo čarape ili kupaće cipele u zajedničkim prostorijama (npr. kupke, saune, bazeni). Kako spriječiti je zaista najbolji lijek. Gljivice na noktima često se javljaju kada se cipele ne osuše kako treba. Stoga je vrlo važno što prije skinuti mokru obuću i pustiti je da se dobro osuši.

Najbolji način da osigurate da se vaše cipele pravilno osuše je da ih ostavite da se osuše na zraku. Ako živite u okruženju s visokom vlagom ili nosite cipele zimi, također je preporučljivo redovito dezinficirati cipele.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert