Različiti uzroci gubitka kose.

1. Uzroci gubitka kose

Uz već navedene uzroke gubitka kose, moguće su i hormonalne promjene. Na primjer, nedostatak estrogena može uzrokovati gubitak kose kod žena. Trudnoća ili uzimanje određenih lijekova također može uzrokovati gubitak kose.

Drugi mogući uzrok gubitka kose je autoimuna bolest koja se zove alopecija areata. Ovo je bolest u kojoj imunološki sustav napada i uništava korijen dlake. Zbog toga kosa opada, a na tjemenu se stvaraju ćelave mrlje. Poremećaj živčanog sustava koji se zove trihotilomanija također može uzrokovati gubitak kose.

U tom slučaju oboljeli nesvjesno zgrabe kosu i čupaju je. To stvara ćelave mrlje u području glave. U rijetkim slučajevima uzrok gubitka kose može biti i nasljedna bolest. Na primjer, gen za takozvanu androgensku alopeciju može biti naslijeđen. Ovaj gen uzrokuje nasljedni gubitak kose, koji se obično javlja tijekom puberteta ili kasnije u odrasloj dobi.

2. Genetski uzroci gubitka kose

Postoji mnogo različitih uzroka gubitka kose, od kojih su neki genetski. Genetska predispozicija je najčešći uzrok gubitka kose kod muškaraca, a može se pojaviti i kod žena. Genetika igra važnu ulogu u uzroku gubitka kose jer određeni geni utječu na proizvodnju hormona odgovornih za regulaciju rasta kose.

Androgena alopecija, također poznata kao muška ćelavost, najčešći je oblik gubitka kose i uzrokovana je kombinacijom genetike i hormona. Androgena alopecija kod muškaraca je u većini slučajeva nasljedna i javlja se u većini slučajeva između 20. i 30. godine života. Androgena alopecija nema lijeka, ali postoje tretmani koji mogu usporiti gubitak kose.

Žene također mogu patiti od androgene alopecije, no ovaj oblik gubitka kose kod žena je rijedak. Simptomi androgene alopecije obično su blaži kod žena nego kod muškaraca i obično zahvaćaju samo kosu na glavi. Liječenje androgene alopecije kod žena slično je onom kod muškaraca i možda ga neće izliječiti, ali može ublažiti simptome. Alopecija areata još je jedan uobičajeni oblik gubitka kose uzrokovan autoimunim bolestima. U ovom stanju, imunološki sustav pogrešno napada folikule dlake, uzrokujući upalne reakcije i konačno gubitak kose.

Ne postoji lijek za alopeciju areatu, ali postoje mogućnosti liječenja koje mogu usporiti gubitak kose. Telogeni efluvij još je jedan čest uzrok difuznog gubitka kose kod žena i može biti potaknut stresom, hormonskom neravnotežom ili lijekovima. Kod ove bolesti kosa naglo opada u velikim količinama i može doći do difuznog gubitka kose. Telogeni efluvij obično je privremen i kosa obično ponovno izraste nakon nekoliko mjeseci.

3. Hormonski gubitak kose

Hormonski gubitak kose jedan je od najčešćih uzroka gubitka kose. Može se pojaviti i kod muškaraca i kod žena, a obično je uzrokovana neravnotežom hormona testosterona i estrogena. Kod muškaraca ova neravnoteža može biti uzrokovana nedostatkom testosterona, dok je kod žena obično posljedica povećanja razine estrogena.

Hormonski gubitak kose također može biti uzrokovan uzimanjem određenih lijekova poput antibiotika ili hormona štitnjače. Međutim, u većini slučajeva hormonski gubitak kose je privremen i zahvaćeni korijen kose se nakon nekog vremena oporavi.

4. Lijekovi i njihov učinak na rast kose

Lijekovi su još jedan mogući uzrok gubitka kose. Mnogi lijekovi, osobito oni koji se koriste za liječenje autoimunih bolesti, raka i kardiovaskularnih problema, mogu uzrokovati gubitak kose. Neki lijekovi koji se koriste za liječenje bolesti štitnjače također mogu uzrokovati gubitak kose.

Ako uzimate lijekove i primijetite gubitak kose, trebali biste posjetiti svog liječnika kako biste raspravili jesu li lijekovi uzrok. U nekim slučajevima liječnik može promijeniti lijek ili prilagoditi dozu kako bi zaustavio gubitak kose.

DODATNE INFORMACIJE O PROIZVODU MOŽETE PRONAĆI OVDJE

5. Stres i njegovi učinci na tijelo

Stres je prirodan dio našeg života i može imati pozitivan utjecaj na nas na mnogo načina. Pomaže nam da se prilagodimo zahtjevima svakodnevnog života i poboljšamo svoje vještine. Ali stres također može biti negativan kada postane pretjeran ili kroničan. To može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući gubitak kose.

Stres utječe na tijelo na mnoge načine i može dovesti do različitih simptoma. Jedan od tih simptoma je gubitak kose. Neki ljudi primjećuju da gube više kose kada su pod stresom, drugi primjećuju da im kosa postaje tanja. Gubitak kose može imati različite uzroke, ali stres je jedan od najčešćih okidača.

Ako patite od gubitka kose uzrokovanog stresom, neke jednostavne promjene načina života mogu pomoći u ublažavanju vašeg problema. Vježbe i tehnike opuštanja mogu smanjiti stres i ojačati korijen kose. Također se pobrinite da spavate dovoljno i hranite se zdravo kako biste svom tijelu dali hranjive tvari potrebne za pravilno funkcioniranje.

6. Nedostatak vitamina kao uzrok gubitka kose

Nedostatak vitamina jedan je od najčešćih uzroka gubitka kose. U slučaju nedostatka vitamina, korijen dlake više nije dovoljno opskrbljen hranjivim tvarima, što za posljedicu ima slabljenje kose i konačno ispadanje. Vitamin B12 posebno je važan za kosu jer štiti stanice folikula dlake i tako potiče rast kose.

Međutim, nedostatak vitamina može imati i druge uzroke, kao što je nedostatak željeza. Željezo je važna komponenta krvnog pigmenta hemoglobina, koji prenosi kisik u tijelu. Ako u tijelu ima premalo željeza, korijen dlake može primati nedovoljno kisika, što može dovesti do gubitka kose.

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

The maximum upload file size: 384 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here