Što je poliartritis i kako utječe na zglobove.

Poliartritis je reumatska bolest koja zahvaća više zglobova. Simptomi uključuju bol, oticanje i ukočenost zahvaćenih zglobova. U nekim slučajevima poliartritis može zahvatiti zglobove.

1. Što je poliartritis?

Poliartritis je bolest koja zahvaća više zglobova. Najčešći simptomi su bol, ukočenost i oteklina. Poliartritis može utjecati na pokretljivost zglobova i dovesti do invaliditeta.

Poliartritis je bolest koja zahvaća najmanje pet zglobova. Simptomi su slični onima kod artritisa, ali su obično teži. Većina ljudi s poliartritisom osjeća bol, ukočenost i oticanje zglobova. U nekim slučajevima ovo stanje također može uzrokovati umor, gubitak težine i opći osjećaj bolesti.

Uzroci poliartritisa još nisu u potpunosti razjašnjeni. Smatra se da i genetski i okolišni čimbenici igraju ulogu. Neki oblici poliartritisa, kao što su: Čini se da su neke bolesti, poput reumatoidnog artritisa, uzrokovane autoimunom reakcijom u kojoj imunološki sustav napada zglobnu hrskavicu. Drugi oblici poliartritisa mogu biti uzrokovani infekcijama ili drugim bolestima. Liječenje poliartritisa ovisi o uzroku.

U većini slučajeva preporučuje se kombinacija lijekova i fizikalne terapije. Lijekovi koji se obično koriste za liječenje poliartritisa uključuju lijekove protiv bolova, protuupalne lijekove i kortikosteroide. U teškim slučajevima može biti potrebna operacija.

2. Kako poliartritis utječe na zglobove?

Zglobovi su jedno od glavnih obilježja poliartritisa. Bolest uzrokuje bol, ukočenost i oticanje zglobova. To može dovesti do ograničene pokretljivosti zglobova. U nekim slučajevima zglobovi također mogu biti deformirani. Poliartritis može utjecati na zglobove na različite načine. Bolest uzrokuje bol, ukočenost i oticanje zglobova.

To može dovesti do ograničene pokretljivosti zglobova. U nekim slučajevima zglobovi također mogu biti deformirani. Poliartritis je kronična bolest koja ima destruktivan učinak na zglobove. Bolest postupno napreduje. Tijekom egzacerbacije simptomi se pojavljuju iznenada i mogu biti vrlo bolni. Nakon nekoliko dana ili tjedana simptomi nestaju i zglobovi se oporavljaju. Međutim, ta razdoblja oporavka mogu postati sve kraća i na kraju potpuno prestati.

Poliartritis je bolest koja zahvaća mnoge zglobove u tijelu. To može dovesti do jake boli i ograničene pokretljivosti. U nekim slučajevima poliartritis također može dovesti do deformiteta zglobova.

Poliartritis je bolest koja zahvaća mnoge zglobove u tijelu. Oboljeli pate od bolova i ukočenosti u zglobovima. Bolest može tako loše utjecati na zglobove da se više ne mogu pravilno kretati. U teškim slučajevima poliartritis može dovesti do deformiteta zglobova.

 

3. Koje mogućnosti liječenja postoje za poliartritis?

Liječenje poliartritisa može biti teško jer su uzroci bolesti često nepoznati. Liječenje je stoga usmjereno na ublažavanje simptoma stanja i sprječavanje pogoršanja.

Najčešća metoda liječenja poliartritisa je uzimanje protuupalnih lijekova. Ovi lijekovi mogu ublažiti bolove u zglobovima i upalu. Injekcije steroida u zahvaćeni zglob također mogu pomoći u smanjenju boli i upale. U teškim slučajevima poliartritisa može biti potrebna operacija za zamjenu zahvaćenog zgloba.

Međutim, to je potrebno samo u rijetkim slučajevima. Poliartritis može biti dugotrajno stanje koje se s vremenom može pogoršati. Stoga je važno razgovarati o mogućim opcijama liječenja sa svojim liječnikom kako bi se pronašao najbolji mogući tretman za vas.

Liječenje poliartritisa ovisi o težini bolesti. U blagim slučajevima može biti dovoljno konzervativno liječenje lijekovima protiv bolova i protuupalnim lijekovima. Međutim, teži slučajevi obično zahtijevaju kombinaciju lijekova i fizikalne terapije. Protuupalni lijekovi koji se mogu koristiti za poliartritis uključuju:

– NSAID (nesteroidni protuupalni lijekovi) kao što su ibuprofen ili diklofenak – Kortikosteroidi kao što je prednizolon – DMARD (protuupalni lijekovi koji modificiraju bolest) kao što su metotreksat ili sulfasalazin Fizioterapeutske mjere kao što su fizikalna terapija ili masaža mogu pomoći u smanjenju boli i poboljšati pokretljivost.Poboljšati zglobove. U teškim slučajevima može biti potrebno kirurško liječenje.

4. Kako možete spriječiti?

Zdrav način života najbolja je prevencija protiv poliartritisa. To znači uravnoteženu prehranu i redovitu tjelovježbu. Pušenje također treba izbjegavati jer povećava rizik od artritisa. Ako već imate artritis, možete pokušati ublažiti simptome lijekovima protiv bolova i protuupalnim lijekovima. Fizikalna terapija i masaže također mogu pomoći u ublažavanju boli. U teškim slučajevima može biti potrebna operacija.

Ne postoji definitivna prevencija poliartritisa, ali neke mjere mogu smanjiti rizik. To uključuje: – uravnoteženu prehranu bogatu vitaminima i mineralima – redovitu tjelovježbu za održavanje pokretljivosti zglobova – mršavljenje ako imate prekomjernu težinu – sprječavanje ozljeda zglobova

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

The maximum upload file size: 384 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here