volim zdravlje

Što je poliartritis i kako utječe na zglobove.

Poliartritis je reumatska bolest koja zahvaća više zglobova. Simptomi uključuju bol, oticanje i ukočenost zahvaćenih zglobova. U nekim slučajevima poliartritis može zahvatiti zglobove.

1. Što je poliartritis?

Poliartritis je stanje koje zahvaća više zglobova. Najčešći simptomi su bol, ukočenost i oteklina. Poliartritis može utjecati na pokretljivost zglobova i dovesti do invaliditeta.

Poliartritis je stanje koje zahvaća najmanje pet zglobova. Simptomi su slični onima kod artritisa, ali su obično teži. Većina ljudi s poliartritisom osjeća bol, ukočenost i oticanje zglobova. U nekim slučajevima ovo stanje također može uzrokovati umor, gubitak težine i opći osjećaj bolesti.

Uzroci poliartritisa još nisu u potpunosti razjašnjeni. Smatra se da i genetski i okolišni čimbenici igraju ulogu. Čini se da su neki oblici poliartritisa, poput reumatoidnog artritisa, uzrokovani autoimunim odgovorom u kojem imunološki sustav napada zglobnu hrskavicu. Drugi oblici poliartritisa mogu biti uzrokovani infekcijama ili drugim medicinskim stanjima. Liječenje poliartritisa ovisi o uzroku.

U većini slučajeva preporučuje se kombinacija lijekova i fizikalne terapije. Lijekovi koji se obično koriste za liječenje poliartritisa uključuju lijekove protiv bolova, protuupalne lijekove i kortikosteroide. U teškim slučajevima može biti potrebna i operacija.

2. Kako poliartritis utječe na zglobove?

Zglobovi su jedno od glavnih obilježja poliartritisa. Bolest uzrokuje bol, ukočenost i oticanje zglobova. To može dovesti do smanjene pokretljivosti u zglobovima. U nekim slučajevima, zglobovi također mogu biti deformirani. Poliartritis može utjecati na zglobove na više načina. Bolest uzrokuje bol, ukočenost i oticanje zglobova.

To može dovesti do smanjene pokretljivosti u zglobovima. U nekim slučajevima, zglobovi također mogu biti deformirani. Poliartritis je kronična bolest koja destruktivno djeluje na zglobove. Bolest napreduje u fazama. Tijekom pogoršanja, simptomi se pojavljuju iznenada i mogu biti vrlo bolni. Nakon nekoliko dana ili tjedana simptomi nestaju i zglobovi se oporavljaju. Međutim, ta razdoblja oporavka mogu postati sve kraća i na kraju potpuno prestati.

Poliartritis je stanje koje zahvaća mnoge zglobove u tijelu. To može dovesti do jake boli i ograničene pokretljivosti. U nekim slučajevima poliartritis također može dovesti do deformacije zglobova.

Poliartritis je bolest koja zahvaća mnoge zglobove u tijelu. Oboljeli pate od bolova i ukočenosti u zglobovima. Bolest može toliko utjecati na zglobove da se oni ne mogu pravilno kretati. U teškim slučajevima poliartritis može dovesti do deformacije zgloba.

poliartritis

OVDJE MOŽETE PRONAĆI VIŠE INFORMACIJA O PROIZVODU

3. Koje su mogućnosti liječenja poliartritisa?

Liječenje poliartritisa može biti izazovno jer su uzroci stanja često nepoznati. Liječenje je stoga usmjereno na ublažavanje simptoma stanja i sprječavanje pogoršanja.

Najčešći način liječenja poliartritisa je uzimanje protuupalnih lijekova. Ovi lijekovi mogu smanjiti bolove u zglobovima i upalu. Injekcije steroida u zahvaćeni zglob također mogu pomoći u smanjenju boli i upale. U teškim slučajevima poliartritisa može biti potrebna operacija za zamjenu zahvaćenog zgloba.

Međutim, to je potrebno samo u rijetkim slučajevima. Poliartritis može biti dugotrajno stanje koje se s vremenom može pogoršati. Stoga je važno razgovarati sa svojim liječnikom o mogućim opcijama liječenja kako bi se pronašao najbolji mogući tretman za vas.

Liječenje poliartritisa ovisi o težini stanja. U blagim slučajevima može biti dovoljno konzervativno liječenje lijekovima protiv bolova i protuupalnim lijekovima. Međutim, teži slučajevi obično zahtijevaju kombinaciju lijekova i fizikalne terapije. Protuupalni lijekovi koji se mogu koristiti za poliartritis uključuju:

– NSAID (nesteroidni protuupalni lijekovi) kao što su ibuprofen ili diklofenak – kortikosteroidi kao što je prednizolon – DMARD (antireumatski lijekovi koji modificiraju bolest) kao što su metotreksat ili sulfasalazin Fizioterapeutske mjere kao što su fizioterapija ili masaža mogu pomoći u ublažavanju boli i poboljšati pokretljivost zglobova poboljšati. U teškim slučajevima može biti potrebno i kirurško liječenje.

4. Kako spriječiti?

Zdrav način života najbolja je prevencija protiv poliartritisa. To znači uravnoteženu prehranu i redovitu tjelovježbu. Pušenje također treba izbjegavati jer povećava rizik od artritisa. Ako već imate artritis, možete pokušati ublažiti simptome lijekovima protiv bolova i protuupalnim lijekovima. Fizikalna terapija i masaža također mogu pomoći u ublažavanju boli. U teškim slučajevima može biti potrebna i operacija.

Ne postoji definitivna prevencija poliartritisa, ali neke mjere mogu smanjiti rizik. To uključuje: -uravnoteženu prehranu bogatu vitaminima i mineralima -redovitu tjelovježbu za održavanje fleksibilnosti zglobova -gubljenje težine ako imate prekomjernu težinu -sprečavanje ozljeda zglobova

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert