Što mogu učiniti s bolovima u zglobovima prstiju?

Prvi korak protiv bolova u zglobovima prstiju je dijagnoza Bolovi u zglobovima prstiju mogu imati mnogo uzroka. Stoga je važno prvo posjetiti liječnika kako bi se utvrdio točan uzrok. To je jedini način da započnete pravi tretman. Bol u zglobovima prstiju često je posljedica prekomjerne upotrebe ili ozljede.

U tom slučaju može biti korisno olakšati i zaštititi zahvaćeni zglob. Na primjer, možete staviti zavoj ili nositi udlagu. Fizikalna terapija i masaža također mogu pomoći u ublažavanju boli. U nekim slučajevima bol u zglobovima prstiju može ukazivati ​​i na ozbiljnu bolest, poput artroze ili reumatizma. U ovom slučaju, važno je rano liječiti bol kako bi se izbjegla daljnja posljedična šteta.

Što mogu učiniti s bolovima u zglobovima prstiju?

Bol u zglobovima prstiju može biti pokazatelj većeg problema, stoga je važno shvatiti ga ozbiljno. Međutim, u većini slučajeva bol u zglobovima prstiju može se ublažiti jednostavnim kućnim lijekovima. Evo nekoliko savjeta:

1. Zaštitite svoje ruke: Izbjegavajte previše naprezanja ili ozljeđivanja ruku. Ako je potrebno, nosite rukavice kako biste zaštitili ruke od hladnoće, vrućine ili trenja.

2. Pomičite ruke: Istežite i pomičite prste redovito kako biste olabavili zglobove i povećali protok krvi. Međutim, izbjegavajte pretjerano opterećivanje zglobova.

3. Masirajte zahvaćena područja: Masirajte bolna mjesta prstima ili štapićem za masažu. To pomaže ublažiti bol i potaknuti protok krvi.

4. Koristite jastučiće za grijanje ili hladne obloge: Zagrijte bolna područja s jastučićem za grijanje na niskoj razini 20 minuta ili stavite hladni oblog na zahvaćena područja. Ponovite ovo 2-3 puta dnevno dok bolovi ne prestanu.

5. Uzimajte lijekove protiv bolova: lijekovi protiv bolova poput ibuprofena ili acetaminofena mogu pomoći u ublažavanju bolova. Međutim, imajte na umu da ovi lijekovi mogu izazvati nuspojave i smiju se uzimati samo pod liječničkim nadzorom. 6. Živite zdravo: Iako je teško, važno je zdravo se hraniti i redovito vježbati kako biste ojačali svoj imunološki sustav i održali tijelo u formi.

1. Uzroci boli u zglobovima prstiju

Bolovi u zglobovima prstiju mogu imati različite uzroke. Najčešće su to ozljede, artritis i prekomjerna upotreba. Ozljede: Ozljede zglobova prstiju česti su uzroci boli u ovom području. Mogu biti uzrokovani padovima, udarcima ili drugim traumama. Ponekad je dovoljan običan pad da ozlijedite zglobove.

U drugim slučajevima potrebna je veća sila za nanošenje ozljede. Artritis: Artritis je još jedan čest uzrok bolova u zglobovima. To je upalna bolest koja uzrokuje bol, ukočenost i oticanje zglobova. Artritis mogu potaknuti različiti čimbenici, uključujući infekcije, autoimune bolesti i ozljede. Preopterećenje:

Drugi mogući uzrok boli u ovom području je prekomjerna upotreba zglobova prstiju. Preveliko ili prekomjerno opterećenje zglobova može oštetiti hrskavicu i tetive, što zauzvrat može dovesti do boli. Neispravan ili neergonomski trening također može preopteretiti zglobove i dovesti do bolova.

DODATNE INFORMACIJE O PROIZVODU MOŽETE PRONAĆI OVDJE

2. Najbolje vježbe za bolove u zglobovima prstiju

1. Stiskanje šaka Stiskanje šaka jedna je od najboljih vježbi za jačanje i istezanje zglobova prstiju. Sve što trebate učiniti je stisnuti šaku i zatim je opet polako otvoriti. Ponovite ovu vježbu 10 do 15 puta sa svakom rukom.

2. Ekstenzija palca Ova vježba je posebno prikladna za poboljšanje pokretljivosti palca i ublažavanje bolova u području sedlastog zgloba palca. Da biste to učinili, jednostavno ispružite palac i podignite ga tako da bude usmjeren ravno prema gore. Zadržite se u ovom položaju 10 do 15 sekundi, a zatim ponovite vježbu 5 do 10 puta sa svakom rukom.

3. Prekriženi prsti Ova vježba istezanja je idealna za istezanje tetiva u zglobovima prstiju i na taj način sprječava bol. Da biste to učinili, jednostavno ispružite ruke i prekrižite ih tako da se unutarnje strane podlaktica dodiruju. Zatim stisnite ruke dok ne osjetite lagano rastezanje tetiva prstiju. Zadržite se u ovom položaju 10 do 15 sekundi, a zatim ponovite 5 do 10 puta.

3. Prava prehrana za bolove u zglobovima prstiju

Bolovi u zglobovima prstiju mogu biti pokazatelj nekih zdravstvenih problema. Kako biste ublažili bol i smanjili rizik od daljnjih zdravstvenih komplikacija, važno je pripaziti na prehranu. Zdrava prehrana za bolove u zglobovima prstiju trebala bi biti bogata vitaminom C, vitaminima B i hranjivim tvarima.

Namirnice koje sadrže ove hranjive tvari uključuju cjelovite žitarice, svježe voće i povrće, nemasne proteine ​​i mliječne proizvode s niskim udjelom masti. Iako bi moglo biti primamljivo uzeti lijekove protiv bolova za ublažavanje boli, izbjegavajte to učiniti. Lijekovi protiv bolova mogu samo privremeno ublažiti simptome, a mogu čak biti i štetni ako se koriste dulje vrijeme. Bolje je liječiti bol prirodno uz pomoć masaže ili toplih/hladnih obloga.

4. Još savjeta za ublažavanje bolova u zglobovima prstiju

1. Vježbanje je važno za jačanje zglobova i ublažavanje bolova. Stoga biste trebali redovito vježbati i istezati prste kako biste održali mobilnost.

2. Nakratko zaledite zahvaćene zglobove kako biste ublažili bol. Ipak, pazite da ne nadražite kožu.

3. Toplina često pomaže protiv bolova. Koristite topli oblog ili potopite zahvaćene zglobove u toplu kupku.

4. Masaža također može pomoći u ublažavanju boli. Zatražite savjet od fizioterapeuta ili masera.

5. U težim slučajevima mogu se koristiti i lijekovi za ublažavanje boli. Međutim, to uvijek treba učiniti u dogovoru s liječnikom.

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

The maximum upload file size: 384 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here