volim zdravlje

Što mogu učiniti s bolovima u zglobovima prstiju?

Prvi korak protiv bolova u zglobovima prstiju je dijagnoza Bolovi u zglobovima prstiju mogu imati mnogo uzroka. Stoga je važno prvo posjetiti liječnika kako bi se utvrdio točan uzrok. To je jedini način da započnete pravi tretman. Bol u zglobovima prstiju često je posljedica prekomjerne upotrebe ili ozljede.

U tom slučaju može biti korisno olakšati i zaštititi zahvaćeni zglob. Na primjer, možete staviti zavoj ili nositi udlagu. Fizikalna terapija i masaža također mogu pomoći u ublažavanju boli. U nekim slučajevima bol u zglobovima prstiju može ukazivati ​​i na ozbiljnu bolest, poput artroze ili reumatizma. U ovom slučaju, važno je rano liječiti bol kako bi se izbjegla daljnja posljedična šteta.

Što mogu učiniti s bolovima u zglobovima prstiju?

Bol u zglobovima prstiju može biti pokazatelj većeg problema, stoga je važno shvatiti ga ozbiljno. Međutim, u većini slučajeva bol u zglobovima prstiju može se ublažiti jednostavnim kućnim lijekovima. Evo nekoliko savjeta:

1. Zaštitite svoje ruke: Izbjegavajte previše naprezanja ili ozljeđivanja ruku. Ako je potrebno, nosite rukavice kako biste zaštitili ruke od hladnoće, vrućine ili trenja.

2. Pomičite ruke: Istežite i pomičite prste redovito kako biste olabavili zglobove i povećali protok krvi. Međutim, izbjegavajte pretjerano opterećivanje zglobova.

3. Masirajte zahvaćena područja: Masirajte bolna mjesta prstima ili štapićem za masažu. To pomaže ublažiti bol i potaknuti protok krvi.

4. Koristite jastučiće za grijanje ili hladne obloge: Zagrijte bolna područja s jastučićem za grijanje na niskoj razini 20 minuta ili stavite hladni oblog na zahvaćena područja. Ponovite ovo 2-3 puta dnevno dok bol ne prestane.

5. Uzimajte lijekove protiv bolova: lijekovi protiv bolova poput ibuprofena ili acetaminofena mogu pomoći u ublažavanju boli. Međutim, imajte na umu da ovi lijekovi mogu izazvati nuspojave i smiju se uzimati samo pod liječničkim nadzorom. 6. Težite zdravom načinu života: Iako je teško, važno je hraniti se zdravo i redovito vježbati kako biste ojačali imunološki sustav i održali tijelo u formi.

1. Uzroci bolova u zglobovima prstiju

Bol u zglobovima prstiju može imati različite uzroke. Najčešći uključuju ozljede, artritis i pretjeranu upotrebu. Ozljede: Ozljede zglobova prstiju česti su uzroci boli u ovom području. Mogu biti uzrokovani padovima, udarcima ili drugim traumama. Ponekad je za ozljedu zglobova dovoljan običan pad.

U drugim slučajevima potrebna je veća sila za nanošenje ozljede. Artritis: Artritis je još jedan čest uzrok bolova u zglobovima prstiju. To je upalna bolest koja uzrokuje bol, ukočenost i oticanje zglobova. Artritis mogu potaknuti različiti čimbenici, uključujući infekcije, autoimune poremećaje i ozljede. Preopterećenje:

Preopterećenje zglobova prstiju još je jedan mogući uzrok boli u ovom području. Prekomjerno ili prekomjerno opterećenje zglobova može oštetiti hrskavicu i tetive, što pak može dovesti do boli. Neispravan ili neergonomski trening također može preopteretiti zglobove i dovesti do bolova.

bol u zglobovima prstiju

OVDJE MOŽETE PRONAĆI VIŠE INFORMACIJA O PROIZVODU

2. Najbolje vježbe za bolove u zglobovima prstiju

1. Stezanje šaka Stiskanje je jedna od najboljih vježbi za jačanje i istezanje zglobova prstiju. Sve što trebate učiniti je stisnuti šaku i zatim je opet polako otvoriti. Ponovite ovu vježbu 10 do 15 puta sa svakom rukom.

2. Ekstenzija palca Ova je vježba posebno dobra za poboljšanje pokretljivosti palca i ublažavanje boli u području sedlastog zgloba palca. Da biste to učinili, jednostavno ispružite ruku i podignite palac prema gore tako da bude usmjeren ravno prema gore. Zadržite se u ovom položaju 10 do 15 sekundi, a zatim ponovite vježbu 5 do 10 puta sa svakom rukom.

3. Križani prsti Ova vježba istezanja je idealna za istezanje tetiva na zglobovima prstiju i na taj način sprječava bol. Da biste to učinili, jednostavno ispružite ruke i prekrižite ruke tako da se unutarnje strane podlaktica dodiruju. Zatim stisnite ruke jednu uz drugu dok ne osjetite lagano istezanje tetiva prstiju. Zadržite se u ovom položaju 10 do 15 sekundi, a zatim ponovite 5 do 10 puta.

3. Prava prehrana za bolove u zglobovima prstiju

Bol u zglobovima prstiju može biti pokazatelj nekih zdravstvenih problema. Kako biste ublažili bol i smanjili rizik od daljnjih zdravstvenih komplikacija, važno je pripaziti na prehranu. Zdrava prehrana za bolove u zglobovima prstiju trebala bi biti bogata vitaminom C, vitaminima B i hranjivim tvarima.

Hrana koja sadrži ove hranjive tvari uključuje cjelovite žitarice, svježe voće i povrće, nemasne bjelančevine i mliječne proizvode s niskim udjelom masti. Iako bi moglo biti primamljivo uzeti lijekove protiv bolova za ublažavanje boli, izbjegavajte to činiti. Lijekovi protiv bolova mogu samo privremeno ublažiti simptome, a mogu čak biti i štetni ako se koriste dugotrajno. Bolje je liječiti bol prirodno uz pomoć masaže ili toplih/hladnih obloga.

4. Još savjeta za ublažavanje bolova u zglobovima prstiju

1. Vježbanje je važno za jačanje zglobova i smanjenje boli. Stoga biste trebali redovito vježbati i istezati prste kako biste održali mobilnost.

2. Ohladite zahvaćene zglobove kratko vrijeme kako biste ublažili bol. Ipak, pazite da ne nadražite kožu.

3. Toplina često također pomaže u ublažavanju boli. Koristite topli oblog ili stavite zahvaćene zglobove u toplu kupku.

4. Masaža također može pomoći u ublažavanju boli. Obratite se fizioterapeutu ili maseru za savjet.

5. U težim slučajevima, lijekovi se također mogu koristiti za ublažavanje boli. Međutim, to uvijek treba učiniti u dogovoru s liječnikom.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert