volim zdravlje

Uzroci vučne boli u koljenu.

Zašto vuče koljeno? Mnogo je različitih uzroka bolova u koljenima. U nekim slučajevima to može biti bezopasan problem koji će se riješiti sam od sebe. Međutim, u drugim slučajevima to može biti i znak ozbiljnijeg stanja.

Stoga je prije liječenja važno znati točne uzroke boli. Jedan od najčešćih uzroka boli u koljenu je ozljeda zgloba koljena. To može biti uzrokovano nezgodom ili nepravilnim podizanjem teških predmeta. U takvim slučajevima treba odmah posjetiti liječnika kako bi on mogao utvrditi točne uzroke i započeti pravo liječenje.

Osteoartritis – degenerativna bolest zglobova – također može dovesti do vučne boli u koljenu. U tom je slučaju važno rano otkriti bolest i liječiti je pravilnim liječenjem kako bi se spriječilo daljnje oštećenje zglobova.

U rjeđim slučajevima, upalne bolesti kao što su reumatizam ili giht također mogu dovesti do bolne boli u koljenu. Opet, rana dijagnoza i liječenje važni su kako bi se izbjegle daljnje komplikacije. Ako patite od vučne boli u koljenu, svakako se trebate obratiti liječniku kako bi se utvrdili točni uzroci i započelo pravo liječenje.

1. Najčešći uzroci povlačenja boli u koljenu

Najčešći uzroci vučne boli u koljenu su ozljede ili bolesti kostiju, zglobova ili tetiva. Također uobičajeni uzroci uključuju: Artritis: Artritis je bolest u kojoj se zglobovi upale. Bol se može pojačati pokretom ili naprezanjem. Prijelomi: prijelom kosti može uzrokovati jaku bol u koljenu.

Bol se može pojačati kretanjem. Tendonitis: Tendonitis je upala tetivne ovojnice koja obavija koljeno. Bol se može pojačati pokretom ili naprezanjem. Preopterećenje: Preopterećenje zglobova, tetiva ili mišića može uzrokovati jaku bol u koljenu. Bol se može pojačati kretanjem.

2. Što učiniti protiv vučne boli u koljenu?

Ako patite od vučne boli u koljenu, to može biti vrlo neugodno. Međutim, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste smanjili bol. Prvo, treba pokušati držati zahvaćeno koljeno mirnim i toplim. Lagano istezanje noge također može pomoći. Ako bol ne jenjava unatoč ovim mjerama, potrebno je konzultirati liječnika. Liječnik tada može preporučiti daljnje mogućnosti liječenja, na primjer fizioterapiju ili udlagu za koljeno.

3. Kada treba otići liječniku?

Vučna bol u koljenu može imati mnogo uzroka. Ponekad su bezopasni i prolaze sami od sebe, ali ponekad mogu biti znak ozbiljnog stanja. Ako bolovi traju dulje od nekoliko dana ili se pogoršavaju, svakako se trebate obratiti liječniku. Čak i ako su bolovi popraćeni smetnjama pokreta, otokom ili crvenilom koljena, poželjno je posjetiti liječnika.

4. Najbolja metoda liječenja bolova u koljenima

Jedna od najboljih metoda liječenja vučne boli u koljenu je RIŽA. RICE je kratica za Rest, Ice, Compression i Elevation. To znači da ako imate bolove u koljenima, trebali biste mirno leći, staviti oblogu od leda, stisnuti koljeno i podići ga. Ova metoda može ublažiti bol i smanjiti upalu.

uzroci-vucne-boli-u-koljenu

OVDJE MOŽETE PRONAĆI VIŠE INFORMACIJA O PROIZVODU

5. Vježbe za bolove u koljenima

Bol u koljenima čest je problem koji može pogoditi i sportaše i nesportaše. Bol može biti uzrokovana ozljedom, artritisom ili drugim zdravstvenim problemom i može biti vrlo neugodna. Srećom, postoje neke vježbe koje mogu pomoći u ublažavanju boli i poboljšanju pokretljivosti koljena. Jedna od najboljih vježbi protiv bolova u koljenima je istezanje bedara.

Ova vježba isteže mišiće oko koljena, što pomaže u ublažavanju boli. Da biste to učinili, lezite na leđa i ispružite zahvaćenu nogu prema gore. Ispružite ruku iza koljena i nježno povucite nogu bliže tijelu dok ne osjetite istezanje. Zadržite ovo istezanje 10 do 20 sekundi i ponovite 2 do 3 puta na svakoj nozi.

Za još jedno istezanje, sjednite na pod i prekrižite zahvaćenu nogu preko druge. Potplat gornje noge trebao bi se međusobno dodirivati ​​ili križati. Pružite obje ruke ispod koljena gornje noge i nježno je povucite bliže tijelu dok ne osjetite da se mišići istežu.

Zadržite ovo istezanje 10 do 20 sekundi i ponovite 2 do 3 puta na svakoj nozi. Također možete raditi izometrijske vježbe za jačanje mišića oko koljena. Jednostavno pritisnete protiv čvrstog protutlaka, a da se zapravo ne pomaknete. Tako jačate mišiće bez da ih naprežete.

Jednostavna izometrijska vježba za bolove u koljenima je nasloniti se na zid ili stol i pritisnuti zid ili stol kao da ih pokušavate odgurnuti. Zadržite se u ovom položaju 10 do 20 sekundi i ponovite 2 do 3 puta sa svakom nogom. Mrtvo dizanje također je odličan način za jačanje mišića oko koljena.

Naizmjenično podižete jednu po jednu nogu tako što ćete stajati na vrhovima prstiju, a zatim je opet spuštati. Počnite s 5 ponavljanja po nozi i postupno povećavajte broj ponavljanja na 10-15 po nozi. Radite ovu vježbu 2 do 3 puta tjedno za najbolje rezultate.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert