Uzroci vučne boli u koljenu.

Zašto vuče koljeno? Postoji mnogo različitih uzroka boli u koljenima. U nekim slučajevima to može biti bezopasan problem koji se sam rješava. Međutim, u drugim slučajevima to može biti znak ozbiljnijeg stanja.

Stoga je važno znati točne uzroke boli prije liječenja. Jedan od najčešćih uzroka boli u koljenu je ozljeda zgloba koljena. To može biti uzrokovano nezgodom ili nepravilnim podizanjem teških predmeta. U takvim slučajevima potrebno je odmah konzultirati liječnika kako bi on mogao utvrditi točne uzroke i započeti ispravno liječenje.

Osteoartritis – degenerativna bolest zglobova – također može dovesti do vučne boli u koljenu. U tom je slučaju važno rano otkriti bolest i liječiti je odgovarajućim liječenjem kako bi se izbjeglo daljnje oštećenje zglobova.

U rijetkim slučajevima, upalne bolesti kao što su reumatizam ili giht također mogu dovesti do nesnosne boli u koljenu. I ovdje su rana dijagnoza i liječenje važni kako bi se izbjegle daljnje komplikacije. Ako patite od bolnih bolova u koljenima, svakako biste trebali posjetiti liječnika kako biste utvrdili točne uzroke i započeli odgovarajuće liječenje.

1. Najčešći uzroci boli pri povlačenju koljena

Najčešći uzroci vučne boli u koljenu su ozljede ili bolesti kostiju, zglobova ili tetiva. Također uobičajeni uzroci uključuju: Artritis: Artritis je bolest u kojoj se zglobovi upale. Bol se može pogoršati pokretom ili naprezanjem. Prijelomi: slomljena kost može uzrokovati jaku bol u koljenu.

Bol se može pojačati kretanjem. Tendinitis: Tendinitis je upala tetivne ovojnice koja okružuje koljeno. Bol se može pogoršati pokretom ili naprezanjem. Pretjerana upotreba: Pretjerana upotreba zglobova, tetiva ili mišića može dovesti do jake boli u koljenima. Bol se može pojačati kretanjem.

2. Što možete učiniti protiv vučne boli u koljenu?

Ako patite od vučne boli u koljenu, to može biti vrlo neugodno. Međutim, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste ublažili bol. Prvo, pokušajte držati zahvaćeno koljeno mirnim i toplim. Lagano istezanje nogu također može pomoći. Ako i pored ovih mjera bolovi ne jenjavaju, nužan je posjet liječniku. Liječnik tada može preporučiti daljnje mogućnosti liječenja, na primjer fizioterapiju ili ortozu za koljeno.

3. Kada treba otići liječniku?

Vučna bol u koljenu može imati mnogo uzroka. Ponekad su bezopasni i prolaze sami od sebe, ali ponekad mogu biti znak ozbiljne bolesti. Ako bol potraje dulje od nekoliko dana ili se pogorša, svakako biste trebali posjetiti liječnika. Čak i ako su bolovi popraćeni smetnjama pokreta, otokom ili crvenilom koljena, poželjno je posjetiti liječnika.

4. Najbolji način za liječenje bolova u koljenima

Jedna od najboljih metoda za liječenje vučne boli u koljenu je RIŽA. RICE je kratica za Rest, Ice, Compression i Elevation. To znači da ako imate bolove u koljenima, trebali biste mirno ležati, staviti oblogu od leda, stisnuti koljeno i podići ga. Ova metoda može ublažiti bol i smanjiti upalu.

DODATNE INFORMACIJE O PROIZVODU MOŽETE PRONAĆI OVDJE

5. Vježbe za bolove u koljenima

Bol u koljenima čest je problem koji može pogoditi i sportaše i nesportaše. Bol može biti uzrokovana ozljedom, artritisom ili drugim zdravstvenim problemom i može biti vrlo neugodna. Srećom, postoje neke vježbe koje mogu pomoći u ublažavanju boli i poboljšanju pokretljivosti koljena. Jedna od najboljih vježbi protiv bolova u koljenima je istezanje tetive koljena.

Ova vježba isteže mišiće oko koljena, što ublažava bol. Da biste to učinili, lezite na leđa i ispružite zahvaćenu nogu prema gore. Ispružite ruku iza koljena i nježno povucite nogu bliže tijelu dok ne osjetite istezanje. Zadržite ovo istezanje 10 do 20 sekundi i ponovite 2 do 3 puta na svakoj nozi.

Za još jedno istezanje, sjednite na pod i prekrižite zahvaćenu nogu preko druge. Potplati bedara trebaju se međusobno dodirivati ​​ili križati. Objema rukama uhvatite bedro ispod koljena i nježno ga povucite bliže tijelu dok ne osjetite istezanje mišića.

Zadržite ovo istezanje 10 do 20 sekundi i ponovite 2 do 3 puta na svakoj nozi. Također možete raditi izometrijske vježbe za jačanje mišića oko koljena. Jednostavno gurate protiv čvrstog protutlaka, a da se zapravo ne pomaknete. Na taj način jačate mišiće bez ikakvog opterećenja.

Jednostavna izometrijska vježba za bolove u koljenima je da se naslonite na zid ili stol i gurnete zid ili stol kao da ga pokušavate odgurnuti. Zadržite se u ovom položaju 10 do 20 sekundi i ponovite 2 do 3 puta sa svakom nogom. Mrtvo dizanje također je odličan način za jačanje mišića oko koljena.

Naizmjence podižete jednu po jednu nogu tako da stojite na prstima, a zatim ih opet spuštate. Počnite s 5 ponavljanja po nozi i postupno povećavajte broj ponavljanja na 10-15 po nozi. Ovu vježbu izvodite 2 do 3 puta tjedno za najbolje rezultate.

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

The maximum upload file size: 384 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here