volim zdravlje

Žuljeviti nokat na nožnom prstu: uzroci i mogućnosti liječenja.

Stvrdnuti nokat na nozi: uzroci i mogućnosti liječenja Stvrdnuti nokat na nozi može biti vrlo neugodan i upaljen. Često je također povezana s infekcijom. Ovdje pročitajte što uzrokuje stvrdnuti nokat i koje mogućnosti liječenja postoje. Stvrdnuti nokat na nogama obično je uzrokovan otvrdnućem kutikule ili deformacijom nokta.

Otvrdnuće kutikule može biti posljedica mehaničke iritacije, primjerice tijesnih cipela. Gljivična infekcija također može dovesti do otvrdnuća kutikula. Deformacija nokta može biti urođena ili se razvijati tijekom života. Može biti uzrokovana traumom, lošim položajem ili bolešću nokta. Žuljeviti nokat na nozi može biti vrlo neugodan i upaljen. Često je također povezana s infekcijom.

Ovdje pročitajte što uzrokuje stvrdnuti nokat i koje mogućnosti liječenja postoje. Stvrdnuti nokat na nogama obično je uzrokovan otvrdnućem kutikule ili deformacijom nokta. Otvrdnuće kutikule može biti posljedica mehaničke iritacije, primjerice tijesnih cipela. Gljivična infekcija također može dovesti do otvrdnuća kutikula.

Deformacija nokta može biti urođena ili se razvijati tijekom života. Može biti uzrokovana traumom, lošim položajem ili bolešću nokta. Ako je nokat na nozi žuljevit, to može dovesti do boli i upale. Da biste ublažili te simptome, trebali biste redovito prati zahvaćeno područje i nanositi ga hidratantnom kremom.

U ljekarnama su dostupne i posebne masti i kreme koje ubrzavaju proces ozdravljenja. Međutim, ako simptomi ne nestanu, važno je posjetiti liječnika jer se upala može proširiti i dovesti do daljnjih komplikacija.

1. Uzroci žuljevitih noktiju na nogama

Žuljeviti nokti na nogama mogu biti simptom niza zdravstvenih problema. U nekim slučajevima to može biti bezopasna promjena koja ne zahtijeva liječenje. U drugim slučajevima, međutim, to može biti ozbiljno stanje koje zahtijeva liječenje. Neki od najčešćih uzroka žuljevitih noktiju na nogama su: Psorijaza: Psorijaza je autoimuna bolest u kojoj se stanice u koži prebrzo dijele. To dovodi do tipičnih simptoma bolesti, kao što su perut i svrbež.

Psorijaza također može dovesti do žuljevitih noktiju na nogama. Ekcem: Ekcem je upalno stanje kože koje je često povezano sa svrbežom i ljuskanjem. Ekcem također može dovesti do žuljevitih noktiju na nogama. Gljivične infekcije: gljivične infekcije kože, kao što je atletsko stopalo, također mogu dovesti do žuljevitih noktiju na nogama. Alergije: Alergije na kozmetiku, kemikalije ili određene vrste cipela mogu izazvati iritaciju kože, što zauzvrat može dovesti do žuljevitih noktiju na nogama.

Mehanička iritacija: Stalno trljanje ili pritisak na nokte tijesnim cipelama ili nošenjem cipela s visokom petom može dovesti do stvaranja žuljeva (tvrdog, zadebljalog tkiva) na noktima. Ovaj kalus može na kraju dovesti do keratinizacije nokta. Tri načina za liječenje žuljevitih noktiju za njegu noktiju Ako patite od žuljevitih noktiju, važno je slijediti neke osnovne savjete za njegu noktiju. Prije svega, nokte treba redovito skraćivati ​​i ne dopustiti da postanu prekratki.

To olakšava prodor bakterija i gljivica u nokte. Također biste trebali temeljito prati nokte svaki dan kako biste uklonili klice i bakterije. Drugi važan aspekt njege noktiju je liječenje infekcija. Ako patite od infekcije noktiju, svakako biste trebali posjetiti liječnika radi liječenja. Obično se propisuje antibiotik za borbu protiv infekcije.

Korištenje hidratantnih krema također je vrlo važno jer su suhi nokti skloniji infekcijama. Uvijek nanesite hidratantnu kremu na nokte nakon kupanja ili tuširanja kako se ne bi isušili. Slijedeći ove osnovne savjete, možete smanjiti rizik od infekcije i drugih problema s noktima.

Verhornter Zehennagel

OVDJE MOŽETE PRONAĆI VIŠE INFORMACIJA O PROIZVODU

2. Mogućnosti liječenja žuljevitih noktiju na nogama

Jedan od najčešćih uzroka žuljevitih noktiju na nogama je gljivična infekcija. Ove infekcije mogu biti vrlo neugodne i uzrokovati svrbež, bol i upalu. Liječenje gljivične infekcije stvrdnutih noktiju na nogama može se provoditi oralnim ili lokalnim antifungalnim lijekovima. U teškim slučajevima može biti potrebno ukloniti zahvaćene nokte.

Drugi razlog žuljevitih noktiju na nogama može biti mehanička trauma. Ova trauma može biti uzrokovana tijesnim cipelama ili nošenjem visokih peta. U ovom slučaju važno je promijeniti cipele ili potpetice te neko vrijeme ne nositi cipele s visokom petom. Ako je koža oko nokta jako nadražena, lokalne steroidne kreme mogu pomoći u smanjenju upale. Ako je uzrok žuljevitih noktiju na nogama nepoznat, oni se mogu tretirati hidratantnom kremom.

Ovu kremu treba nanositi najmanje dva puta dnevno. Također je važno redovito podrezivati ​​i turpijati nokte kako biste spriječili daljnje oticanje i otvrdnjavanje noktiju.

3. Prevencija žuljevitih noktiju na nogama

Najbolja prevencija protiv stvrdnutih noktiju na nogama je redovita njega stopala. Nokte treba podrezati i turpijati barem jednom tjedno. Zanoktice treba nježno ukloniti kako bi se spriječilo naseljavanje klica. Redovito kupanje ili tuširanje u vodi s blagom kupkom za stopala ili kremom za stopala također može pomoći u njezi kože i jačanju noktiju.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert