volim zdravlje

Artritis: uzroci i mogućnosti liječenja.

Artritis je bolest koja uzrokuje upalu zglobova. Simptomi mogu uključivati ​​bol, ukočenost i oticanje. Artritis može biti posljedica ozljeda, urođenih mana ili autoimunih bolesti. Najčešći oblik artritisa je osteoartritis.

1. Što je artritis?

Artritis je upalna bolest koja prvenstveno zahvaća zglobove. Međutim, postoje i drugi oblici artritisa koji zahvaćaju druga područja tijela. Najčešći oblik artritisa je osteoartritis, poznat i kao degenerativni artritis. Ova vrsta artritisa nastaje zbog trošenja i habanja zglobne hrskavice. Ostali oblici artritisa uključuju reumatoidni artritis, psorijatični artritis i ankilozantni spondilitis.

Što je artritis? Artritis je upalna bolest zglobova koja može uzrokovati bol, ukočenost i ograničeno kretanje. Postoji mnogo različitih vrsta artritisa, ali najčešći je osteoartritis.

Ova vrsta artritisa obično se razvija tijekom vremena kako se zglobna hrskavica troši. Druge vrste artritisa mogu biti uzrokovane infekcijama, autoimunim bolestima ili urođenim defektima u razvoju zglobova. Liječenje artritisa ovisi o vrsti stanja i može uključivati ​​ublažavanje boli, terapiju vježbanjem, lijekove ili operaciju.

2. Uzroci artritisa

Artritis je bolest koja može imati mnogo različitih uzroka. U većini slučajeva, međutim, artritis je posljedica kvara u imunološkom sustavu. Imunološki sustav je obrambeni sustav tijela koji se bori protiv patogena. Međutim, kod artritisa, imunološki sustav također napada zglobove i uništava zglobnu hrskavicu.

Artritis također može biti posljedica ozljeda ili upalnih bolesti mišićno-koštanog sustava. Urođene malformacije zglobova ili metaboličke bolesti također mogu dovesti do artritisa. Najčešći oblik artritisa je reumatoidni artritis (RA). RA je autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav napada i uništava zglobnu hrskavicu. Ne postoji lijek za reumatoidni artritis, ali s pravim tretmanima stanje se može dobro kontrolirati.

artritis-uzroci-i-mogućnosti-liječenja

OVDJE MOŽETE PRONAĆI VIŠE INFORMACIJA O PROIZVODU

3. Mogućnosti liječenja artritisa

Postoje različite mogućnosti liječenja artritisa, ovisno o vrsti stanja. Najčešći oblik artritisa, reumatoidni artritis, najbolje se liječi kombinacijom lijekova i fizikalne terapije.

Druge vrste artritisa obično se mogu liječiti lijekovima protiv bolova i protuupalnim lijekovima. U teškim slučajevima može biti potrebna operacija. Glavno liječenje reumatoidnog artritisa su lijekovi za ublažavanje simptoma i sprječavanje napredovanja bolesti.

Postoji nekoliko lijekova koji se koriste za reumatoidni artritis, uključujući protuupalne lijekove (NSAID), kortikosteroide i inhibitore TNF-alfa. NSAID djeluju na smanjenje boli i upale, kortikosteroidi smanjuju upalu, a inhibitori TNF-alfa blokiraju protein koji izaziva upalne reakcije. Fizikalna terapija može pomoći smanjiti bol i ograničiti pokretljivost. Fizioterapija uključuje vježbe, masažu i ultrazvučnu terapiju. U teškim slučajevima može biti potrebna operacija za zamjenu zglobova ili popravak tetiva.

Ako imate artritis, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste ublažili simptome i spriječili napredovanje bolesti. To uključuje: Redovita tjelovježba: iako može biti neugodno, važno je redovito pokretati zglobove. Vježbanje pomaže u jačanju zglobova i podupire mišiće oko njih. Također može pomoći u ublažavanju boli i ukočenosti. Vježbe:

Postoje posebne vježbe koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma artritisa. Pronađite fizioterapeuta ili liječnika koji vam može pokazati koje su vježbe prave za vas. Gubitak težine: ako imate prekomjernu težinu, dodatna težina može opteretiti vaše zglobove i pogoršati simptome artritisa. Izgubite tjelesnu težinu sagorijevanjem više kalorija nego što ih unosite. Pravilna prehrana: Uravnotežena prehrana s puno svježeg voća i povrća.

Izbjegavajte hranu koja sadrži protuupalne tvari poput šećera i transmasti. Ublažavanje stresa: Stres može povećati napetost mišića i uzrokovati bol. Pronađite načine da smanjite stres u svom životu. Meditacija, joga ili tai chi mogu pomoći. Pravilna higijena spavanja: San je važan za cjelokupno zdravlje i dobrobit. Pobrinite se da spavate dovoljno svake noći i da spavate u mirnom okruženju.

4. Kako mogu spriječiti?

Artritis je degenerativna bolest zglobova koja prvenstveno pogađa starije osobe. Uzroci artritisa su različiti i često nepoznati. Međutim, postoje neki čimbenici koji povećavaju rizik od stanja, kao što su:

– Starost: Rizik od artritisa raste s godinama.

– Pretilost: Pretilost opterećuje zglobove i može dovesti do artritisa.

– Ozljede: Ozljede zglobova mogu dovesti do artritisa.

– Abnormalnosti: Abnormalnosti u zglobovima, poput neusklađenosti ili deformiteta, povećavaju rizik od artritisa. Kako biste smanjili rizik od artritisa, trebate učiniti sljedeće:

– Pazite na težinu: smanjite težinu ako imate prekomjernu težinu. To rasterećuje zglobove i smanjuje rizik od artritisa.

– Redovito vježbajte: Vježbanje održava pokretljivost zglobova i jača mišiće, što smanjuje rizik od artritisa. Ipak, pazite da ne pretjerate s vježbanjem jer to također opterećuje zglobove. Pronađite aktivnost u kojoj uživate i u kojoj se osjećate dobro.

– Pazite na svoje zglobove: smirite zglobove ako primijetite da bole ili su upaljeni. Ako redovito patite od osteoartritisa, trebali biste posjetiti svog liječnika kako biste započeli liječenje.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert