Kako nastaju bradavice na prstima i što se s njima može učiniti?

Kako se pojavljuju bradavice na prstima? Bradavice na prstima mogu imati različite uzroke. Međutim, u mnogim slučajevima uzrok je infekcija HPV virusom. Ovaj virus se prenosi izravnim kontaktom s kožom i prvenstveno zahvaća gornji sloj kože. Sama bradavica je mala, tvrda kvržica koja se nalazi na površini kože.

Većinu bradavica uzrokuje nešto što se zove humani papiloma virus (HPV). Riječ je o virusu koji se lako prenosi preko kože – primjerice, kada se rukujete s nekim tko ga već ima. U većini slučajeva virus je bezopasan i bradavica nestaje sama od sebe nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, ali ako je imunološki sustav slab, mogu se razviti druge bolesti. Stoga, ako sumnjate na bradavicu, uvijek se trebate posavjetovati s liječnikom.

1. Što su bradavice?

Bradavice su male, uzdignute i obično bezopasne kožne izrasline koje uzrokuju virusi. Virusi bradavica prvenstveno napadaju gornji sloj kože i tamo se razmnožavaju. Bradavice se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, ali najčešće se nalaze na rukama, nogama i licu. Postoje različite vrste bradavica koje mogu izgledati i ponašati se drugačije.

Najčešće vrste bradavica su: – Obične bradavice: Ova vrsta bradavica je mala i okrugla s glatkom površinom. Često se pojavljuju na rukama, ali se mogu pojaviti i na drugim dijelovima tijela poput stopala ili lica. – Plantarna bradavica (bradavica na stopalu): Plantarna bradavica je posebna vrsta obične bradavice koja se javlja uglavnom na tabanima. Često je ravnija od obične bradavice i ima oštro definiran rub. – Mozaička bradavica:

Ova vrsta bradavice je veća od normalne bradavice i sastoji se od nekoliko malih izraslina koje se spajaju u obliku mozaika. Mozaične bradavice često se pojavljuju na dlanovima ili tabanima. – Filiformna bradavica: filiformna bradavica je duga, šiljasta bradavica koja se obično pojavljuje na obrvama, trepavicama ili obrazima. Relativno je bezopasan i obično ne uzrokuje bol.

Postoji nekoliko mogućnosti liječenja bradavica. Najčešći tretman je da liječnik ukloni bradavicu. Međutim, može biti bolno i postoji rizik da će se bradavica vratiti. Druga mogućnost je korištenje kreme protiv bradavica.

Ove kreme obično sadrže salicilnu kiselinu, ulje čajevca ili eterična ulja koja isušuju i ubijaju bradavicu. Međutim, nema znanstvenih dokaza da su ove kreme učinkovite. Druga mogućnost liječenja je korištenje trake. Ova traka se stavlja na bradavicu da se osuši i ubije. Opet, nema znanstvenih dokaza da je ova metoda uistinu učinkovita. U težim slučajevima može biti potrebno liječenje antivirusnim lijekovima. Međutim, ti se lijekovi rijetko propisuju jer često imaju nuspojave, a njihova učinkovitost nije dokazana.

DODATNE INFORMACIJE O PROIZVODU MOŽETE PRONAĆI OVDJE

2. Odakle bradavice?

Bradavice su male, benigne izrasline uzrokovane virusom bradavica, papiloma virusom. Postoji više od 100 različitih tipova virusa bradavica, neki uzrokuju izrasline na koži, dok se drugi prenose spolnim putem. Većina virusa bradavica zahvaća samo gornji sloj kože i stoga su bezopasni.

Međutim, neke vrste virusa mogu prodrijeti dublje u kožu i dovesti do ozbiljnijih bolesti poput raka. Bradavice se često pojavljuju na rukama i nogama jer su ta područja kože najosjetljivija na ogrebotine i posjekotine, što omogućuje prodiranje virusa u kožu. Druga uobičajena mjesta za bradavice uključuju lice, vrat, prsa i leđa. Za razliku od drugih virusnih bolesti kao što su herpes ili vodene kozice, bradavice je moguće dobiti i bez kontakta s nekim tko ih već ima.

To je uglavnom zbog visoke koncentracije virusa bradavica u okolišu. Virusi se nalaze na površinama kao što su kvake ili ručnici i lako se prenose na kožu. U većini slučajeva bradavice su bezopasne i nestaju same od sebe u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci, no ponekad mogu biti bolne i neugodnog izgleda. U takvim slučajevima može biti preporučljivo posjetiti liječnika kako bi se bradavica profesionalno liječila.

3. Kako liječiti bradavice?

Bradavice se mogu razviti na različite načine. Mogu se apsorbirati kroz kožu ako dođete u kontakt sa zaraženom osobom ili ako se zarazite na površini na koju su pričvršćeni virusi bradavica. Infekcije razmaza također mogu uzrokovati bradavice. To je slučaj, primjerice, ako se ozlijediš na jednom mjestu, a virus prodre u ranu. U rijetkim slučajevima bradavice su i naslijeđene.

4. Mogu li se bradavice vratiti?

Bradavice su uzrokovane virusom i lako se mogu prenijeti na druge ljude. Bradavice mogu imati različite oblike, ali najčešći tip je okrugla, čvrsta kvržica. Bradavice se mogu pojaviti na koži, ali mogu rasti i ispod noktiju. Liječenje bradavica ovisi o njihovoj vrsti i veličini. Većina bradavica zacijeli sama od sebe, no neke će se možda trebati kirurški ukloniti. Ako dođe do infekcije, liječnik može propisati antibiotike. U teškim slučajevima, bradavica može prerasti u kvržicu.

Da, bradavice se mogu vratiti. Zapravo, čak je moguće da bradavica ponovno izraste nakon tretmana. Međutim, ovo je više iznimka nego pravilo. Većina ljudi koji liječe bradavice neće doživjeti recidiv.

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

The maximum upload file size: 384 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here